Motiverende Gespreksvoering : voorbeeldvragen

Motiverende Gespreksvoering : voorbeeldvragen

Open vragen stellen


Bij het voeren van motiverende gesprekken kunnen open vragen een belangrijk hulpmiddel zijn om de patiënt te ondersteunen en te begeleiden bij het behalen van persoonlijke doelen en het aanpakken van gedragsveranderingen.

Maar wat zijn goede open vragen en hoe kun je ze het beste stellen? Hieronder geven we enkele tips:

  • Stel vragen die de patiënt aanzetten tot nadenken. Bijvoorbeeld: “Hoe denk je dat je deze uitdaging aan zou kunnen pakken?” of “Wat zou jouw ideale oplossing zijn voor dit probleem?” Deze vragen helpen de patiënt om zijn of haar eigen gedachten en ideeën te verkennen.
  • Maak gebruik van “wat” en “waarom” vragen. “Wat” vragen helpen om specifieke informatie te verkrijgen, terwijl “waarom” vragen dieper ingaan op de achterliggende motieven van de patiënt. Bijvoorbeeld: “Waarom denk je dat je de afgelopen weken moeite hebt gehad om aan je bewegingsdoelen te werken?” of “Wat zou je graag willen bereiken met het aanpassen van je voedingspatroon?”
  • Wees nieuwsgierig, maar niet oordelend. Stel vragen met een open en ondersteunende houding, in plaats van vragen die de patiënt in verlegenheid brengen of afkraken. Bijvoorbeeld: “Kun je me meer vertellen over hoe je je voelt als je niet aan je doelen voldoet?” in plaats van “Waarom lukt het je niet om aan je doelen te voldoen?”
  • Gebruik “ik” vragen om je eigen gevoelens en ervaringen te delen. Dit kan helpen om een gevoel van verbinding en begrip te creëren. Bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat ik soms ook moeite heb om mijn doelen te behalen. Kun je me meer vertellen over hoe jij daarmee omgaat?”
  • Maak gebruik van “hoe” vragen om de patiënt te laten nadenken over stappen die hij of zij kan ondernemen om doelen te behalen. Bijvoorbeeld: “Hoe denk je dat je jouw bewegingsdoelen de komende week kunt behalen?” of “Hoe zou je graag willen werken aan het aanpassen van je voedingspatroon?”

Het is belangrijk te beseffen dat open vragen stellen slechts één van de gesprekstechnieken van MGV is.

motiverende gesprekstechnieken orbs

Meer voorbeeldvragen

Hier zijn nog enkele voorbeelden van open vragen die geschikt zijn voor het motiveren van een patiënt om gedrag te veranderen:

  • Waarom heeft u besloten om uw gedrag te veranderen?
  • Wat is de belangrijkste reden voor u om uw gedrag te veranderen?
  • Wat zijn uw doelen met betrekking tot het veranderen van uw gedrag?
  • Wat zijn de uitdagingen die u ervaart bij het veranderen van uw gedrag?
  • Hoe zou u zich voelen als u succesvol bent in het veranderen van uw gedrag?
  • Wat zijn uw sterktes die u kunt gebruiken om uw gedrag te veranderen?
  • Wat is er tot nu toe het meeste effectief geweest in het helpen u om uw gedrag te veranderen?
  • Hoe kunt u steun krijgen van anderen bij het veranderen van uw gedrag?
  • Wat zijn de belangrijkste dingen voor u om te onthouden terwijl u werkt aan het veranderen van uw gedrag?
  • Hoe ziet u zichzelf na het veranderen van uw gedrag?

Meer leren over MGV?

Ben je op zoek naar een training om je gesprekstechnieken te verbeteren en patiënten te activeren en te betrekken bij hun behandeling? Dan is een cursus motiverende gespreksvoering iets voor jou!

Al onze cursussen zijn gericht op de praktijk en je krijgt volop kans om de geleerde technieken meteen toe te passen. Informeer snel naar ons aanbod voor een geschikte cursus motiverende gespreksvoering en versterk je vaardigheden als zorgverlener!

Ook interessant :

fasen van gedragsverandering model

Fasen van gedragsverandering

De fasen van gedragsverandering zijn de stappen die mensen doormaken wanneer ze proberen hun gedrag te veranderen. Deze fasen worden vaak gebruikt om te begrijpen hoe mensen gedrag veranderen en om hen te helpen dit proces te doorlopen. De fasen van gedragsverandering volgens het Transtheoretisch Model Er zijn meerdere modellen

Lees meer »
motiverende gespreksvoering mgv gesprekstechnieken

Mental Contrasting

Wat is Mental Contrasting? Mental Contrasting is een strategie die je helpt om realistische doelen te stellen en ze met succes na te streven. Het draait allemaal om het balanceren van optimisme en realisme en legt een belangrijke basis voor Functional Imagery Training. Volgens professor Oettingen is het niet voldoende

Lees meer »
COMB Model

Het COM-B model van gedragsverandering

Het COM-B model is een model voor gedragsverandering dat ontwikkeld is door de Britse wetenschappers Susan Michie en Robert West. Het model is gericht op het begrijpen en beïnvloeden van gedrag en kan gebruikt worden om patienten te helpen hun gedrag te veranderen in het kader van gezondheid en welzijn.

Lees meer »
Doorzetten motivatie

Neem contact met ons op!

Buro Sherpa staat klaar om jou en je collega’s te ondersteunen in jullie reis naar groei en ontwikkeling! Heb je vragen over de trainingen, wil je meer informatie over een specifiek programma, of heb je gewoon behoefte aan een goed gesprek? Ik hoor graag van je!